top of page

Matēre Sifnos

Μια αυθεντική ξενοδοχειακή εμπειρία που ανοίγει τον δρόμο για απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία με φόντο την κυκλαδίτικη φυσική γοητεία της Σίφνου, το Matēre Sifnos υπόσχεται να σας φέρει σε στενή και συνεχή επαφή με την τοπική Φύση, Ιστορία και Πολιτισμό, μέσα από μια σειρά από εκπληκτικές εμπειρίες.

Τι κάναμε για αυτό το project

  • Μελέτη Τυπολογίας

  • Ανάπτυξη Hotel Concept 

  • Προτάσεις Σχεδιαστικής & Λειτουργικής Κατεύθυνσης (Design & Operational Briefs)

  • Branding & Implementation


Learn More

Location

Σίφνος, Ελλάδα

Year of Operation

2024

Official Website

Hotel Synopsis

The below text is a full description of the under development property, giving all the details regarding the hotel's story, concept, operation, and experiences, that will provide to its guests.

Σε μια γοητευτικά απομονωμένη τοποθεσία που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της κυκλαδίτικης φύσης, το Matēre Sifnos είναι ο ιδανικός προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν ένα καταφύγιο γαλήνης και ηρεμίας μακριά από τα πολυσύχναστα τουριστικά μέρη του νησιού. Αντλώντας έμπνευση από το ιδιαίτερα δημοφιλές και οργανωμένο σπορ της πεζοπορίας στο νησί, το concept της εμπειρίας κατά τη διαμονή στο ξενοδοχείο στηρίζεται σε πέντε προδιαγεγραμμένες 'διαδρομές': την Ιστορική, την Πολιτισμική, την Πνευματική, την Αναζωογονητική και την Εξερευνητική, μέσω των οποίων ο επισκέπτης θα μπορέσει να γνωρίσει ουσιαστικά τη Σίφνο, βιώνοντας μια διαφοροποιημένη εμπειρία διακοπών, μοναδική στις Κυκλάδες. Η Ιστορική διαδρομή διατρέχει την ιστορία της Σίφνου από τα Μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και σήμερα, η Πολιτισμική αναδεικνύει τα έντονα πολιτιστικά στοιχεία και τις τέχνες του νησιού, η Πνευματική εστιάζει στις πολυάριθμες εκκλησίες, ενώ η Αναζωογονητική δίνει τη μεγαλύτερη έμφασή της στο ‘ταξίδι’ του επισκέπτη προς την επίτευξη σωματικής και πνευματικής ευεξίας. Η Εξερευνητική διαδρομή, που στην ουσία αξιοποιεί στο έπακρο το ήδη εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών του νησιού, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλες τις ‘διαδρομές’, αφού επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει πτυχές και στοιχεία τους τόσο εντός του καταλύματος, όσο και σε ολόκληρη τη Σίφνο.


Οι διαφορετικές πτυχές του νησιού που αντιπροσωπεύουν οι πέντε διαδρομές, βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στις εγκαταστάσεις και παροχές του ξενοδοχείου, οι οποίες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να φέρνουν τον επισκέπτη σε διαρκή επαφή με τον πολύπλευρο χαρακτήρα της Σίφνου. Για παράδειγμα, η ιστορία της Σίφνου μαρτυρείται τόσο στα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και μεταλλοτεχνίας όσο και στον ίδιο τον σχεδιασμό του καταλύματος, ο οποίος στηρίζεται στην τοπική αρχιτεκτονική, την πλούσια μεταλλευτική παράδοση του νησιού, αλλά και τους πολυάριθμους πετρόκτιστους κυκλικούς πύργους που χρονολογούνται από την κλασική και ελληνιστική περίοδο. Παράλληλα, η μεγάλη σημασία της γαστρονομίας του νησιού με την πλούσια τοπική παράδοση αποτυπώνεται στο κεντρικό εστιατόριο Kūmino αλλά και στο Kurūso Pool & Bar, επιτρέποντας στον επισκέπτη να εξερευνήσει σε βάθος το βασικό αυτό κομμάτι του πολιτισμού του τόπου.


Hotel Typology

The first stage of our Services, which includes the Research & the Typology Study, helped the Hotel Owners take their final decisions regarding the hotel's Typology (type of property, room types, grounds, etc) and its main Features and Facilities, aiming to increase the hotel's ADR as well as its sales potentials from its various departments and services.

Screenshot 2021-12-27 at 6.47.59 PM.png

Hotel Grounds

MĒNO | Reception, Lobby & Art Gallery
ĀNEMO | Events Area
DŌRA | Concept Store

Room Types

Standard Rooms
Junior Suites
Junior Suites with Jacuzzi
One-Bedroom Suites with Private Pool
Summer Houses with Infinity Pool

Hotel Concept Development

During the Hotel Concept Development process, we specified the main idea and the narrative of the new hotel, which will allow it to stand out from the competition. At the same time, we specified all the new hotel's experiences, services, and operation model, in order to help the architectural and design teams to capture all the requirements for its final design.

Screenshot 2021-12-27 at 6.47.59 PM.png

Pathway to Relaxation

Sources of Inspiration

Η παρθένα φύση που περιβάλλει το κατάλυμα, και φτάνει μέχρι και μέσα στις ίδιες του τις εγκαταστάσεις.
Η έντονη παρουσία εκκλησιών και μοναστηριών σε όλο το νησί
Το πολύ καλά οργανωμένο κομμάτι της πεζοπορίας στη Σίφνο
Η διασύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με τον πρώτο 'Σεφ' της Ελλάδας, Νικόλαο Τσελεμεντέ
Η τέχνη της αγγειοπλαστικής, που εκφράζει απόλυτα την τοπική παράδοση
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχαίων πύργων που σώζονται στο νησί

Signature Experiences

Ιδιωτικά δείπνα με θέα το ηλιοβασίλεμα
Περιπατητικές διαδρομές του νησιού με Audio Guides
Καθοδηγούμενος διαλογισμός στο ηλιοβασίλεμα

Hotel Branding & Implementation

In order to have a fuller image of the Concept, we have created an initial branding for the new hotel that captures its feel and essence, and which must be taken into account during the design process. At the same time, we presented a series of indicative applications and implementations of the branding, in order to convey in a more tangible way the feeling that will be exuded during the hotel's visual communication.

Screenshot 2021-12-27 at 6.47.59 PM.png

Name Description

Η λέξη 'matére' είναι ο Μυκηναϊκός τύπος της λέξης ‘μητέρα’, γραμμένος σύμφωνα με τις συλλαβές της Γραμμικής Β’ γραφής. Για το νέο κατάλυμα, η λέξη αυτή έχει πολλαπλή σημασία. Εκτός του ότι παραπέμπει σε έναν σημαντικό σταθμό της ιστορίας της Σίφνου, με τα κατάλοιπα του μυκηναϊκού πολιτισμού να εντοπίζονται ακόμα στο νησί, δηλώνει συνειρμικά και τη 'μητέρα γη', μιας και το κατάλυμα βρίσκεται σε άμεση επαφή και διασύνδεση με τη φύση, όχι μόνο σε σχέση με την τοποθεσία του αλλά και ως προς τη φιλοσοφία του, καθώς οι αρχές της οικολογίας και της βιωσιμότητας διέπουν κάθε πτυχή του. Επίσης, δεδομένου του ότι το concept του ξενοδοχείου στηρίζεται στην ιδέα των διαδρομών, απτών και μη, με τη λέξη 'matére' υποδηλώνεται ότι όπως η μητέρα είναι η αρχή όλων των διαδρομών στη ζωή ενός ανθρώπου, έτσι και το κατάλυμα θα αποτελέσει την αρχή και αφετηρία όλων των διαδρομών για τον επισκέπτη, κατά τη διαμονή του στο νησί. Η προσθήκη της λέξης 'Sifnos' είναι μία άμεση σύνδεση με την τοποθεσία, έτσι ώστε ο προορισμός να είναι έκδηλος από το όνομα του ξενοδοχείου. (νομίζω εδώ μπορείς να το γράψεις επιγραμματικά στα αγγλικά)

Logo Description

Το λογότυπο του καταλύματος Matére Sifnos παρουσιάζει την εξέλιξη της συλλαβής “ma” της μυκηναϊκής Γραμμικής Β’ γραφής σε ένα σύγχρονο σύμβολο. Το σύμβολο αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μια πιο αφαιρετική πεταλούδα, δίνοντας έμφαση τόσο στο στοιχείο της φύσης όσο και στο στοιχείο της οικολογίας. Επιπλέον, το εικαστικό αυτό σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, θα μπορούσε να σχηματίζει την σιλουέτα μιας γυναίκας/μητέρας/matére.

Implementation Examples

Project Partners

For the completion of the project, Destsetters collaborates with the Architectural and Design teams, in the context of the thorough application of the concept to the overall experience, the correct specification of the anticipated operational needs, and the new hotel's commercial potentials. The Architectural & Design teams are selected by the investors/project owners and play an active part in the overall decisions regarding the development of the new property.

Συνεργάτες:

KAAF Architects | info@kaaf.gr


Wondering what Destsetters can do for your project?
bottom of page